Четвъртък, 11.08.2022, 05:11
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

Sirach, scrolls, and sages
16.12.2011, 22:30
    

   Сборник доклади от международния симпозиум за еврейския език на Свитъците от Мъртво море, книгата на Йешуа Бен Сира и Мишната от Йерусалимския Талмуд, състоял се на 15-17.12.1997 в Лайденския университет (Холандия). Общата научна редакция е на Такамицу Мураока и Джон Елволде. 
   Коментарите са концентрирани около т. нар. сапиентална литература (литература на мъдростта), преживяла своя разцвет в юдаизма по време на Втория храм и оставила дълбока следа както в Библията, така и в равинистичната традиция. Особено внимание е отделено на книгата Премъдрост на Иешуа Бен Сира /חכמת בן סירא; Hokhmat ben Sira (написана ок.  200-175 г. пр. н.е. и приписвана на еврейски мъдрец, живял по времето на Птолемей I Сотер - 367-283 г. пр. н.е. )- известна преди разкопките в Юдейската пустиня (крепостта Масада и Кумран) само от елинистини преписи на гръцки език и едно копие, открито през 1896 г. в Каирската гениза. Сред свитъците обаче са намерени множество нейни преписи на иврит и арамейски. Направен е езиков анализ и анализ на съдържанието, сравнени с подобните текстове от еврейската Библия и Талмуда.

  Sirach, scrolls, and sages, Leiden-Boston-Köln, Brill, 1999 - на английски език, от Scribd.com , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество.

Added by: Admin | | Tags: Каирска гениза, Масада, библия, Свитъци от Мъртво море, Йешуа Бен Сира, Кумран, сапиентална литература, юдаизъм
Views: 717 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]