Четвъртък, 11.08.2022, 04:15
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

Stephen Hultgren - From the Damascus Covenant to the Covenant of Community
16.12.2011, 10:46
   

  Изследване, посветено на източниците и развитието на понятието за "нов завет" в маргиналните еврейски религиозни течения, намерило своята кулминация в Документа от Дамаск (CD) -  текстът чрез който се легитимира общността от Кумран. 
Включен е литературно-исторически анализ на текста съобразно запазените в Свитъците от Мъртво море копия; посочени са основанията, които религиозните водачи на общността (най-вече самоизолиралият се Учител по праведност) намират за него в Библията и характерните за епохата интерпретации; неговите есхатологични аспекти; външните влияния (на зороастризма?) върху формирането на концепция за последователен дуализъм.

    Stephen Hultgren - From the Damascus Covenant to the Covenant of Community, Leiden-Boston, Brill, 2007 - на английски език, от Scribd.com , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и дирекктно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество.

Added by: Admin | | Tags: зороастризъм, библия, Свитъци от Мъртво море, Нов завет, Кумран, Документ от Дамаск, дуализъм, Учителят по праведност
Views: 826 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]