Tuesday, 28.05.2024, 13:15
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

The Bible and the Dead Sea Scrolls. The Princeton Symposium
13.12.2011, 10:55
   

   Материали от научния симпозиум на Принстънския университет за Свитъците от Мъртво море и връзката им с Библията в литературен и исторически контекст под редакцията на Джеймс Чарлзуърт. Голяма част от докладите се отличават с по- консервативна позиция при интерпретирането на данните от текстовете от Кумран, стремяща се към минимизиране значението на откритията за идеологическата база на ранното християнство и наблягане на различията между двете общности. Като лектори са поканени известни учени и интерпретатори. Сред тях са Франк Мур Крос, Ойген Улрих, Шемаряху Талмон, Моше Вайнфелд, Йозеф Баумгартен, Емил Пюех, Маген Броши, Джеймс Вандеркам и др.
  Сред засегнатите теми са значението на апокрифите и псевдоепиграфите за оформяне доктрината на юдаизма от Втория храм и ранното християнство; концепцията за възкресението; концепцията за предопределението; идеите за двата духа и двата пътя; месианистките и есхатологични очаквания; Учителят по праведност и Нечестивият първосвещеник.

    The Bible and the Dead Sea Scrolls. The Princeton Symposium on the Dead Sea Scrolls, Waco (TX), Baylor University Press, 2006 - на английски език, от Google.docs, формат PDF, файлът не е архивиран.
 
Added by: Admin | | Tags: християнство, библия, апокрифи, есхатологични очаквания, Кумран, Нечестивият първосвещеник, Свитъците от Мъртво море, Учителят по праведност, юдаизъм
Views: 742 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]