Понеделник, 15.04.2024, 21:25
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

The Dead Sea Scrolls Study Edition
03.12.2011, 11:18
  
   

   През 1946 един млад бедуин прави откритие, което ще измени представите  на мнозина за християнството в рамките на три поколения. Или ще бетонира една дотогава макар и изказана но невъзможна за доказване поради недостатъчните доказателства теория. Познатите от съчиненията на класически автори есеи се разкриват пред очите на изследователите с автентични думи и образи, изписани от собствените им ръце. Освен като авторитетно дисидентско течение, гравитиращо в периферията на юдаизма от Втория Храм те се оказват един цял свят от идеи : едновременно понякога много по- стриктни от тези на ортодоксалното еврейство, понякога еретично-дисидентски до пълно разминаване. 
  Неочавано гениалното предположение на Ернест Ренан (28.02.1823— 02.10.1892) намира елегантно потвърждение в дузина свитъци и огромен брой фрагменти. Идеи и термини, които дотогава са били изтъкнати като оригинални за християнството изведнъж се оказват заемки от отдавна изличен от времето сектантски култ. Привични фрази като "нищи духом", "синове на светлината", "страдащ месия" започват да звучат на арамейски език.  Най-голямата световна религия  се оказва родена в пустинната люлка на Хирбет Кумран.

  Академичното издание на Brill под редакцията на Флорентино Гарсия Мартинес и Ейхер Тигшелаар не може да се мери по обем и детайлност с четиридесетте тома на оксфордския Clarendon Press, но не му отстъпва по пълнота и прецизност. В над 1300 страници са представени в оригинал и английски превод всички свитъци и фрагменти от Кумран - от Пещера 1Q до Пещера 11Q. 

   The Dead Sea Scrolls Study Edition, Leiden-New York-Köln, Brill, 1999 - на арамейски, иврит (квадратен шрифт, без накудот) и английски език, от Depositfiles, формат PDF, файлът не е архивиран.


  

Added by: Admin | | Tags: текстове Кумран, Кумран, християнство, евреи, Свитъци от Мъртво море, юдеохристиянство, юдаизъм
Views: 974 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]