Четвъртък, 11.08.2022, 04:48
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

The temple scroll
18.12.2011, 12:03

   

   Превод на един от  най-големите от всички Свитъци от Мъртво море, т. нар. Храмов свитък в транслитерация  и превод от немския учен Йохан Майер, снабден с обширни коментари и увод. 
  Храмовият свитък описва въобръжаем идеален и никога непострояван в действителност храм, заедно с неговите устави и  култови практики.  Подобно на "небесния Йерусалим" от християнския Апокалипсис, на когото се явява вероятно един от първообразите,  той е изцяло плод на фантазията и алегорически представя очакването за един бъдещ свят. В свитъка има и исторически препратки към събитията около окупирането на Йерусалимския храм от Антиох IV Епифан (215-164 г. пр. н.е.) през 167 г. пр. н.е. и въстанието на Макавеите (Хасмонеи). 

    The temple scroll, Sheffield, JSOT Press, 1985 - на английски език, от Scribd.com , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество.

Added by: Admin | | Tags: Макавеи, Йерусалимски храм, Антиох IV Епифан, Хасмонеи, Свитъци от Мъртво море, Храмов свитък
Views: 846 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]