Tuesday, 28.05.2024, 12:13
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Литература

Authoritative Scriptures in Ancient Judaism
22.12.2011, 18:26
   

  Сборник под редакцията на Младен Попович, относно авторитетните писания на юдаизма от времето на Втория храм. В контекста на откритията в Кумран и Свитъците от Мъртво море се налага радикално преосмисляне на понятията "библейски канон", библейски и небиблейски книги. Оказва се,че различните религиозни групи имат различни критерии за приемане или игнориране авторитета на определени текстове, както и че процесът на подбор на книгите в Библията се оказва разтеглен практически до времето на Талмуда и приемането на християнството за официална религия в Римската империя.
  разгледани са случаите на редактиране или допълване на библейските текстове, почитането на тълкувателни паметници от сектантската общност в Кумран и ранната равинистична традиция.

    Authoritative Scriptures in Ancient Judaism, Leiden-Boston, Brill, 2010 - на английски език, от Kat, формат PDF, файлът e в RAR архив. Внимание! Линкът е към торент колекция(Criticism of the Bible). Свалянето става с торент програма от страницата на троент провайдъра!

Added by: Admin | | Tags: Кумран, Втори храм, библия, библейски канон, Свитъци от Мъртво море, равинистична традиция
Views: 852 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]