Петък, 19.04.2024, 15:18
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Литература

Dictionary of deities and demons in the Bible
15.07.2012, 12:52

  

  Третото ревизирано и допълнено издание на Енциклопедичния речник на божествата и демоните в Библията на Карел ван дер Тоорн, Боб Бекинг и Питер ван дер Хорст е изключително пособие по древноеврейска, библейска и близкоизточна митология, ангажирало тандем от авторитетни академични издателства : Brill и William B. Eerdmans. Статиите отразяват не само библейските текстове и аспекти на името, но и времево-пространствения и културен контекст, в който са привлечени археология на Близкия Изток, псевдоепиграфи и раннохристиянска литература, свитъците от Мъртво море, таргуми (тълкувателни паметници) на ранния юдаизъм и др.
  С помощта на тези хиляда страници читателят ще може да придобие адекватна представа за това какви понятия и идеи стоят зад привичните не само за за западната култура термини като Яхве, Исус, сатана, шабат, шеол, Бехемот, Анат, Елион, Даниел, Азазел, Шадай, Антихрист, Гог, Магог, херувими, серафими, Кемош, Астарта, Велзевул, Ариел, Ел, рефаими, Белиал, Хелел и др. 

  Dictionary of deities and demons in the Bible, Leiden-Boston-Koln- Grand Rapids (MI)- Cambridge (UK), Brill- William B. Eerdmans,1999 - на английски език, от Scribd.com, формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество.Added by: Admin | | Tags: Яхве, Анат, християнство, библия, Елион, сатана, Азазел, Шадай, Бехемот, юдаизъм
Views: 1154 | Placed till: 15.08.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]