Четвъртък, 11.08.2022, 04:40
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Литература

The Books of Enoch
21.12.2011, 21:31


   

   Книгата на Енох е един от най-значимите старозаветни апокрифи и ключов паметник от религиозната литература на юдаизма по времето на Втория храм. Тя е изключително популярна и в средите, създали ранното християнство, като позоваване на нея има и в Новия завет (Послание на Юда 1:14). Известна на европейската наука по своите по-късни версии - етиопска, славянска и еврейска- Книгата на Енох получава важно признание за автентичност с намирането на нейни фрагменти сред Свитъците от Мъртво море , открити в Кумран. 
  Настоящото издание включва в себе си и трите книги, приписвани на Енох: етиопската (1 Енох, влязла в състава на местния вариант на Библията), славянската (2 Енох или Книга на тайните) и т. нар. еврейска версия (3 Енох или Книга за небесните дворци). Освен главното действащо лице тези три книги нямат много допирни точки в сюжета или концепцията си, а представляват постепенно развитие на темата в рамкките на специфичния "псевдобитиен" жанр .

    The Books of Enoch: A Complete Volume, Blountsville (AL), Fifth Estate, 2010 - на английски език, от Depositfiles, формат PDF, файлът не е архивиран

Added by: Admin | | Tags: Кумран, библия, Свитъци от Мъртво море, Книга на Енох, Нов завет
Views: 752 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]